naturligt-ljus

 

Eftersom belysningen spelar en sådan viktig roll i utformningen av ett rum, bör den planeras på ett tidigt stadium. Vid planeringen av belysningsbehoven för ett rum, göra en lista över alla de aktiviteter som du kommer att göra i rummet, då är det lättare att avgöra vilken typ av belysning du behöver.Man brukar difiniera tre olika typer av belysning allmännljus, funktionsljus, effektljus som belysningskonsulter brukar kallar accentljus

Vi säger att du börjar med hallen, där ska man klä på sig, kanske ta en sista titt i spegeln och knyta skorna, här tar man emot gäster etc., i köket lagar du mat som du sedan inmundigar vid kökbordet och efteråt sitter ni ofta kvar och samtalar, barnen gör sina läxor. I vardagsrummet kommer du vilja titta på TV, umgås med familj & vänner, spela spel, läsa en bok.

Vad får vi fram av detta?

Jo, i hallen bör vi ha ett bra allmännljus för att kunna se när vi klär på oss, ha bra belysning vi spegeln, och ha ett varmt och välkommnade ljus när vi tar emot gäster. I köket behövs arbetsbelysning för matlagning, vid matplatsen en lampa som gör att vi ser maten vi skall äta och barnens läxor, sen lite mindre belysning när vi bara sitter och umgås. I vardagsrummet är det en också en mängd olika situationer vi behöver olika ljus för.

Med detta kommer man fram till att men behöver både flera olika armaturer, men också att belysningen behöver vara flexibel.

På detta sätt kommer du också att komma fram till antal och placering av eluttag, strömbrytare och dimmers. Tänk på storleken och inredningen i interiören, också. Ett stort rum inrett med mörka varma färger och matta ytor behöver mer ljus än samma rum inrett med en blek kall färgskala och reflekterande ytor. Ett litet rum inrett i vitt kommer att behöva ännu mindre ljus, och så vidare. Om du ska göra större renoveringar, överväg att anlita en fristående belysningkonsult för att hjälpa dig att bedöma mängden och typ av ljus du behöver. Det blir vanligare att belysningsbutiker har personal som har en anställd belysningskonsult, som kan hjälpa dig med planera belysningsplaneringen efter dina behov, så fråga om dom har en belysningsplanerare så du inte bara står och pratar med en försäljare

Slutligen, tänk på att ljuset har en psykologisk betydelse också, eftersom det påverkar din själ, humör och känslor - detta är ytterligare ett skäl att ge ljuset en stor betydelse. Den mänskliga kroppen är genetiskt programmerad att reagera på ljus nivåer i allmänhet, en mycket ljus interiör gör att du känner dig pigg och vaken, medan en mjuk, dämpad miljö kommer att lugna dig och att du känner dig mer avslappnad. För mycket ljus för länge kan orsaka spänningar, medan för lite ljus under långa perioder kan vara deprimerande, därav behovet att planera ett flexibelt belysningssystem för ditt hem.

Sammanfattning:
  • Planera belysningen i ett tidigt stadie
  • Göra en lista med de aktiviteter du kommer göra i rummet.
  • Tänk på storleken och inredningen, stort, litet, ljust eller mörkt
  • Använd dimmers så du kan reglera ditt ljus från dämpat till ljust

Vi berättar mer om de olika ljustyperna i artikeln Allmännljus, funktionsljus och effektljus och sen går vi igenom ljussättning rum för rum i olika artiklar.